Kut´ül Amare nedir? |Kut´ül Amare´de neler oldu?

Kut´ül Amare nedir? |Kut´ül Amare´de neler oldu?

29 Nisan 1916. Kut´ül Amare Zaferi kutlanıyor. Peki Kut´ül Amare nedir? Onu bu kadar önemli kılan şey nedir? Kut´ül Amare´de neler oldu?

29.04.2018 14181

Kutül Amare nedir? |Kutül Amarede neler oldu?

Kut´ül Amare savaşı Türkiye´de 1952 yılına kadar Kut Bayramı adı altında kutlandı. Fakat Türkiye´nin NATO´ya girmesinden sonra Kut´ül Amare savaşı unutturulmaya çalışıldı. İngilizllerin yaptığı büyük baskı sonucu bu büyük zafer ders kitaplarından bile çıkartıldı. Peki Kut´ül Amare savaşı nedir? Kut´ül Amare savaşı 29 Nisan 1916 tarihinde Osmanlı Ordusunun Irak´ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük bir zaferidir.

KUT-ÜL AMARE´DE NELER OLDU?

Yeni kurulan Osmanlı 6. Ordusu´nun Komutanlığı´na atanarak 5 Aralık´ta Bağdat´a varan Mareşal Colmar Freiherr von der Goltz Paşa´nın emriyle Irak ve Havalisi Komutanı Miralay (Albay) ´Sakallı´ Nurettin Bey´in birlikleri 27 Aralık´ta Kut´u kuşattı. İngilizler Kut´u kurtarmak için General Aylmer komutasındaki kolorduyla hücuma geçti ancak, 6 Ocak 1916 tarihli Şeyh Saad Muharebesi´nde 4.000 askerini kaybederek geri çekildi. Bu muharebede 9. Kolordu Komutanı Miralay ´Sakallı´ Nurettin Bey görevinden alındı ve yerine Enver Paşa´nın kendisinden bir yaş küçük olan amcası Mirliva Halil Paşa (Kut) getirildi.

İngiliz Ordusu, 13 Ocak 1916 tarihli Vadi Muharebesi´nde 1.600, 21 Ocak Hannah Muharebesi´nde 2.700 askeri kaybederek geri püskürtüldü. İngilizler mart başında tekrar taarruza geçti. 8 Mart 1916´da Sabis mevkiinde Miralay Ali İhsan Bey komutasındaki 13. Kolordu´ya hücum ettilerse de 3.500 asker kaybederek geri çekildiler. Bu yenilgiden dolayı General Aylmer azledilerek yerine General Gorringe getirildi.

Türk, Kürt, Arap aynı cephede

Yüksel, Kut´ül Amare Zaferi kutlamalarının 1951´den sonra kaldırılmasında Türkiye´nin NATO´ya girmesi, Bağdat Paktı ve Nuri Sait Paşa´nın olduğunu belirterek; “Nuri Sait Paşa karşı tarafta yer alıyordu ve o sırada Adnan Menderes ile arasında bağ oluştu.´´ diye konuştu.

Yüksel, Kut Zaferi´nin kazanılmasında Türk askerinin yanı sıra Kürt ve Arap aşiretlerinin de önemli rolü olduğunu söyleyerek, “Kürtler Sarıkamış ve diğer cephelerde savaştılar, fakat Kut-ül Amare´de özellikle Kürt aşiretlerin önemli rolü oldu. Bir kısım Arap aşiretleri, hatta Şii Arap aşiretlerinin de. Önemli Şii aileleri Osmanlı´yla ortak hareket etti.” dedi.