Malazgirt Haftası ve Malazgirt Savaşı

Malazgirt Haftası ve Malazgirt Savaşı

18.04.2018 332

Her yıl 15-21 Nisan tarihleri arasında kutlanan Malazgirt Haftası, Malazgirt Savaşı sonucunda Anadolu’da Türklerin yerleşmesini ve burada kalmasını anma ve kutlama amacıyla yapılmaktadır. Malazgirt Haftanız kutlu olsun!

Türklerin Anadoluya bir daha çıkmamak üzere girişi olan savaş olarak bilinen Malazgirt Meydan Muharebesi ( Malazgirt Savaşı, Malazgirt Haftası), 26 Ağustos 1071 tarihinde, Büyük Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında yaşanmıştır. Savaş zamanında Büyük Selçuklu’nun hükümdarı Alparslan, Bizans İmparatorluğu’nun başında ise IV.Romen Diyojen bulunmaktaydı.

26 Ağustos tarihinde Malazgirt ovasında, kendi ordusunun bulunduğu yere 8 km uzakta bulunan düşman birliklerini farkeden Alparslan, ilk etapta savaşmak istemedi ve IV.Romen Diyojen’in başında bulunduğu düşman birliklerine elçi gönderdi. Fakat bu hamleyi korkaklık olarak yorumlayan IV.Romen Diyojen, elçilere verdiği haçlarla Türk Ordusu’nu Hristiyan topluluğuna geçmesi halinde bu savaştan vazgeçeciğini söyledi. Düşman ordusunun, kendi ordusunda çok daha fazla sayıda ve güçlü olduğunun farkında olan Alparslan, beyaz kefene benzeyen kıyafetini giyerek, savaşta şehit olursa öldüğü yere gömülmesi hakkında emir verdi. Alparslan’ın bu hamlesi ordunun komutanı olan Alparslan’a ve bu savaşa olan bağlılığı arttırdı. Alparslan akıllı bir hamle daha yaparak motivasyonu ve inancı yükselten bir konuşma ve akabinde Kuran’dan zafer vaadilen ayetleri okudu. Şehitlik makamının önemini anlattı.

malazgirt haftası
Malazgirt Savaşı sonucunda, Alparslan’ın birlikleri IV.Romen Diyojen’i büyük yenilgiye uğrattılar. Yaralı bir şekilde yakalanan IV.Romen Diyojen, sultan tarafından antlaşma imzalaması karşılığında affedildi. Bu sıra tahta çıkan VII.Mikhail Dukas bu antlaşmayı geçersiz saydı. Bunun üzerine Alparslan, Anadolu’nun fethi için Türk Ordularına emir verdi.

Sonuç olarak Malazgirt Savaşı, Anadolu’da Türklerin yerleşmesini ve burada kalmasını belirleyen savaş olarak tarihe geçmiştir.