MEMURUN ADAYLIK SÜRESİ, KULLANILAN BAZI İZİNLER NEDENİYLE UZUYOR

MEMURUN ADAYLIK SÜRESİ, KULLANILAN BAZI İZİNLER NEDENİYLE UZUYOR

Devlet memurluğuna herhangi kadro unvanında (istisnai memurluklar hariç) başlayanlar, bir yıldan az ve iki yıldan çok olmamak üzere aday memur statüsünde görev yapmaktadırlar. Aday memurluk dönemi içerisinde kullanılan yasal izinlerden bazıları, adaylık süresinin uzaması sonucunu da doğurabilmektedir.

 

19.05.2018 2348

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ve bu Kanuna dayanılarak yürürlüğe konulmuş bulunan Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmeliğe göre;

**Memurun adaylık süresi en az bir yıl ve en çok iki yıl olabilmektedir.

**Memuriyete aday olarak başlayanlar sırasıyla; bütün memurların ortak vasıfları ile ilgili temel eğitime, sınıfları ile ilgili hazırlayıcı eğitime ve staja tabi tutulmakta, bu aşamaların her birinde başarılı olmaları durumunda asil memurluğa atanabilmektedirler.

**Temel ve hazırlayıcı eğitim ile staj devrelerinin herhangi birinde başarısız olanların veya adaylık dönemindeki hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları veya göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin memuriyetle ilişikleri kesilmektedir.

**Memurun asil statüye geçme tarihi adaylık süresinin sonunu geçememektedir.

**Memurların adaylık eğitimi, memurların ilgili olduğu kurumların sorumluluğunda yapılmaktadır.

Memurun adaylık süresinde izin kullanması

Adaylık süresinin en çok 2 yıl olacağı Kanunda belirtilmiş olmakla birlikte, bu sürenin hesabına hangi hallerin dahil olup olmayacağı ise mevzuatta düzenlenmemiştir.

Öte yandan, memurlar adaylık döneminde; yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni, refakat izni, aylıksız izin gibi izinlerden birini veya birkaçını kullanabilirler. Aylıksız izin kullanımı fiilen memuriyetle ilişiği durdururken, diğer izinlerin kullanımı ise memuriyet haklarını etkilememektedir.

Ancak, adaylık eğitiminin ilgili kurumların sorumluluğunda yapılması nedeniyle, süresi içerisinde tüm adaylara bu eğitimin verilerek tamamlatılması konusunda kurumların gerekli tedbirleri alması da gerektiğinden, aday memurların izin kullanma durumlarının eğitim programı çerçevesinde kurumlarca planlanması yoluna gidilmesi gerekmektedir.

Bu çerçevede, aday memurluk süresi içerisinde kullanılan izinlerin adaylık süresine etkisi için şunlar söylenebilir:

-Askerlik, doğum, çocuk, eğitim gibi sebeplerle aylıksız izin kullanılan dönemlerde memuriyete ilişkin haklardan yararlanılamaması ve bu sürelerde ilgili memur hakkında değerlendirme de yapılamaması nedeniyle, adaylık dönemi içerisinde kullanılan aylıksız izin süreleri adaylık süresinden sayılmayacak ve adaylık süresini uzatan bir etki yaratacaktır.

-Aylıksız izin dışındaki diğer izin kullanımlarının ise adaylık süresinden sayılması gerekecektir.

Aday memurun uzun süreli hastalık izni kullanması

Aday memurların; kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalıklarında toplam 36 aya kadar, diğer hastalıklarında ise 24 aya kadar hastalık izni kullanması mümkündür. Bu şekilde uzun süreli hastalık izni kullanan memurların aylık ve özlük haklarına dokunulmaz. Ayrıca, hastalık izni kullanmanın aday memurun memuriyetle ilişiğinin kesilmesini gerektiren herhangi bir yönü de bulunmamaktadır.

Bu çerçevede, aday memurun uzun süreli bir hastalığa yakalanması ve adaylık süresinin (2 yılın) sonuna kadar hastalık izni kullandığı hallerde, adaylık eğitimini ve/veya stajını tamamlayamadıkları gerekçesiyle bu memurların asil memurluğa geçişleri engellenemez. Zira, azami 2 yıl olabilecek aday memurluk süresi bitiminde ilgili memurun adaylığından artık söz edilemeyeceğini ve artık bu personel hakkında aday memurlara ilişkin mevzuat hükümlerinin uygulanamayacağını değerlendirmekteyiz.