Şefkat - Merhamet

30.04.2018 364

Sevgi çeşitli şekillerde gözükür. Merhamet, dostluk, iyilik, hoşgörü, paylaşmak, yardımseverlik, eliaçıklık.vb.. Bunlardan biri de şefkattir. Ama sevginin en yücesi, kuşkusuz, bizi Hakikat’e ulaştıran sevgidir.
 
Şefkat, merhametin daha latif olanıdır. Evlada yöneltilen Sevgi’nin ismi şefkattir. Bu değeri en iyi gözlemlediğimiz yaşam resmi annelerimizin bize olan sevgileri ve bu itilimdeki davranışlarıdır. Şöyle düşünün, anneleriniz çok merhametli insanlar olabilir ve bunu herkese, tüm canlılara gösteriyor olabilirler. Ancak, siz çocuklarına karşı duyguları tüm bunlardan çok çok farklıdır. Bunu en iyi sizler hissedersiniz. Karşılıksız sevgiye verilen en net örnek ana şefkatidir.
 
Veysel der kopar mı analar bağı
Analar doğurmuş ağayı beyi
İşte budur sözlerimin gerçeği
Okuttu öğretti büyüttü anam
 
Aşık Veysel’in bu mısraları ile anneye olan bağlılığın ömür boyu sürdüğü, sürmesi gerektiği; başka hiç kimseyle böyle bir bağlılığın olamayacağı belirtiliyor.
 
Ancak biz bu değerin sadece annelere ait bir duygu olarak kalmasını istemeyelim. Bizler de merhamet duygumuzu şefkat duygusu ile daha incelterek yaşamımıza aktaralım. Ancak kalbinizde şefkat üretmeye başladığınız zaman ona kalp demek doğru olur. Bu yüzden, şefkat özelliğini geliştirin. Şefkat dolu bir yürekle gerçekleştireceğiniz bütün hizmetler, kutsal ve güçlü olacaktır.
 
Allah her insan varlığının ruhsal kalbindedir. Bunun farkına vardığınızda, en yüce mutluluğu hissedeceksiniz. Kalp merhametin yuvasıdır ve Allah merhametin konağıdır. Böylece insan tüm diğer varlıklara karşı nefret ve kin duyamaz.
 
Şefkat öyle bir dildir ki, sağır da işitebilir, kör de okuyabilir. ‘Yalnız sadaka vermekle kalmayın, acıyınız da.. Istırapları dindiren, paradan çok şefkattir’, derken zekanın ve zenginliğin karşısında insanın ezilebileceği, iyi davranış ve şefkat karşında ise diz çökeceği anlatılıyor. Yani alan ve verenin de sevgiyi hissedebileceği, sevgiyi yaşayacağı belirtiliyor.
 
Sevgili Çocuklar, kötü nitelikler içinizde değildir, onlar sadece sonradan edinilirler. Siz sadece sevginin ve merhametin somut hale gelmişlerisiniz. Kötü etkiler, güneşin görünmesini engelleyen, geçip giden bulutlara benzerler. Görüntünün engellenmesine rağmen, güneş daima parlamaktadır. Bulutlar temizlendiğinde güneşi tüm parlaklığıyla görürsünüz. Benzer şekilde cehalet perdesiyle örtülü olan kalp de temizlenmelidir.
 
Birinci Halife Hz. Ebubekir´in (r.a.) Hz. Usame Komutasındaki İslam ordusunu uğurlarken onlara yaptığı, tarihî tavsiye şöyleydi: "Sakın gideceğiniz yerlerde çocukları, kadınları, yaşlıları öldürmeyin. Ağaçları kesmeyin; kendilerini mabedlere vermiş bir kısım insanlara rastlayacaksınız. Onları ibadetleriyle başbaşa bırakın."